STAUT

Valdres-bandet Staut er både et feststemt og kraftfullt folkrock-band. Lokalt forankret, tradisjonsbevisste og folkekjære langt utover hjemstedets omland.
Ja er deres femte album, og det klart mest varierte så langt. Samtidig har bandet beveget seg tilbake i bygdemodus, der særpreget er tydeligst.
Der folkemusikkelementet krydrer lydbildet og gir bandet sin mest vellykkede og toneangivende identitet. Det er i dette musikalske landskapet Staut er på sitt beste.

Feiende flott folkrock
Etter en liten urban flørt med St. Peppersby, spiller de nå opp til en festaften med alt fra bygdedans, allsang, massivt felespill, lun humor, fine ballader, akustiske visetakter og feiende flott folkrock ispedd noen popelementer. Låtskriver Ørnulf Juvkam Dyve klarer å gi hver sang en bærende fortelling som fanger oppmerksomheten, der humor, inderlighet og alvor har sin naturlige plass.

Et svært samkjørt band
Staut har opplevd en formidabel suksess med ulik eksponering mot et stadig voksende og begeistret publikum i forskjellige kanaler. Første singel, «Den eine» slo an på idrettsgallaen på NRK1 i fjor, mens annensingelen «Følge hjarta» ble kjenningsmelodien til TV2s «Jakten på kjærligheten». Dette er et band som er skikkelig i støtet nå. Det kan også høres at dette er et særdeles samkjørt gjeng som på sitt vis har vært med på å gjøre valdresdialekten til allemannseie. De kan sogar overraske, som de gjør i «Fliken e synge» med tilnærmet mariachi- takter anført av Ole Kristian Nyhagens trompet.

Allsidig og variert
Staut har kommet opp med flere vinnersanger her, men det er allikevel variasjonen og allsidigheten som gjør Ja til en plate man ønsker å oppsøke gjentatte ganger. Produsent Alf Magne Hillestad har klart å få frem det beste i bandet og gitt hver enkelt av musikerne rom og plass til å blomstre. Vokalist Ausrød er en sanger som favner bredt og kan være både festdirigent og den inderlige vennen som roer ned og taler direkte til deg, og med Dyves tekster har han et godt redskap å jobbe med. Om det er den visepregede «Ei som ho», den smått dramatiske «Kardemommeloven », joviale «Kom» eller alvorsstemte «Født på ny», er han hjemme og i førersetet. 

Tekst fra: Anmeldelse i Aftenposten.

 YOUTUBE VIDEO MED BANDET:  

Copyright © 2015 - Lamholmenfestivalen AS. Org. nr: 913 130 103.  
Alt innhold på websidene er beskyttet av lov om opphavsrett. Bruk av bilder eller innhold må klareres med Lamholmenfestivalen
Logg inn

Festivalweb utviklet av LOFOKUS